beeldspraak
achtergrondinformatie
Op deze pagina kunt U wat meer lezen over mijn bronzen beelden. Bijvoorbeeld de geschiedenis achter de naam van het beeld of de symbolische betekenis van het gekozen onderwerp.
recent werk
Falcon Warrior
In 2017 bestond 11 Luchtmobiele Brigade 25 jaar. Dit jubileum was de aanleiding om uitvoering te geven aan een initiatief vanuit het personeel.
Bij de ingang van de Oranjekazerne te Schaarsbergen wilde men graag een standbeeld. Het beeld moest staan voor de normen en waarden van de Brigade: moed, toewijding, gehard, veelzijdig en trots. Dat zijn de kernwaarden van de eenheid met de rode baretten.
Hetzelfde jaar werd beeldhouwer Jeanette Jansen benaderd om vorm te geven aan deze opdracht vanwege haar affiniteit met de Luchtmobiele Brigade. Haar man was ooit lid van deze eenheid.
Jeanette Jansen besloot kunstenares Caroline Hörchner te benaderen om samen deze uitdaging aan te gaan.
Na intensief overleg met de opdrachtgever over houding en uitrusting van de militair, werd eind 2018 gestart met dit project.
Een aantal maanden later stond het beeld er: 2 meter hoog, 375 kilo zwaar. In de modernste gevechtuitrusting, compleet met rugzak en wapen. Opvallend aan het standbeeld is het ongekend hoge niveau van detaillering en afwerking en realisme.
Op 22 augustus 2019 was de onthulling van het beeld met de naam FALCON WARRIOR. Wat is er mooier dan het compliment tijdens die dag van de initiatienemer: 'Ik vind 'm prachtig, precies hoe ik 'm had voorgesteld.'
Omroep Gelderland maakte een reportage van de onthulling van het beeld: Dat kunt u hier bekijken.
Bronze interior birds
Drie van mijn nieuwe beelden zijn vogelkopjes.
Deze bronze interior birds zijn uitgevoerd in gepolijst brons, geplaatst op een statief.
De zwanekop is het grootst, met een hoogte van 42 cm. De eendekop is 33 cm hoog en de torenvalk meet 31 cm.
Deze beelden zijn natuurlijk solitair te plaatsen, maar ook leuk als groep. Ook in een virtrine van plexiglas komen ze heel mooi tot hun recht en zijn een sieraad voor uw interieur.
De oplage is nog niet bekend.
T/m 29 september zijn ze voor het eerst te zien tijdens de zomerexpostie 2019 bij Beelden in Gees.
Progress - een nieuwe haas
Mijn nieuwste beeld heet Progress - voortgang, een supersnelle haas.
De hoogte is 38 cm. (zonder sokkel) en de lengte is 44 cm. Het beeld heeft een karakeristieke groen/bruine patine.
De hazenfamilie is weer verder uitgebreid, een mooie aanwinst.
T/m 20 oktober te zien bij Galerie De Hollandsche Maagd in Gouda.
Estilo - flair is recent werk
Het maken van een eend stond nog op mijn lijstje. Het beeld heet Estilo - flair, naar de manier waarop een eend kan landen.
De spanwijdte is 73 cm. en natuurlijk is de karakeristieke krul in de staart van deze woerd (mannetjeseend) aanwezig.
Het beeld kan zelfstandig staan, zonder sokkel en is erg geschikt op of bij uw vijver.
Op 15 t/m 17 juni te zien op ART LAREN 2018...
Van foto naar bronzen beeld
Een goede vriend reist de wereld rond om overal vogels te spotten. En vast te leggen op de gevoelige plaat. Zo ook deze zwaan.
Na een wederzijdse ontmoeting kwam deze foto ter sprake. Hij vormde de inspiratie tot het maken van een bronzen variant.
Na het proces van boetseren, gieten en afwerken was de Zwaan een feit.
Met een spanwijdte van 107 centimeter, een lengte van 110 centimeter en hoogte van 80 centimeter is het een imposant bronzen beeld geworden.
De oplage van dit beeld is 8 stuks. Inmiddels is hij op meerdere fantastische locaties geplaatst.
archief
Hieronder staan beelden en opdrachten uit het recente verleden.
Herdenken...
Hoefslag sprak met vijf eigenaren die een bijzonder aandenken aan hun overleden paard lieten maken.
Kunstenaar Jeanette Jansen maakte in opdracht een compositie in brons van paard Flop en eigenaresse Helen. In het hoofd van het bronzen paard verwerkte zij de as van Flop.
De eigenaresse vindt het een prachtige manier om haar paard toch zo dichtbij haar te hebben.
Het interview over dit onderwerp verscheen in HOEFSLAG nr. 3 van maart 2014 en kunt lezen op de nieuwspagina.
Magnificent - groots
Magnificent-groots is een bronzen portret van een zeearend. Het beeld is inclusief sokkel 36 cm. hoog en de oplage is 8 stuks.
En alles aan deze imposante vogel is dan ook groots. Deze grootste roofvogel van Europa wordt ook wel vliegende deur genoemd.
Een zeearend heeft een spanwijdte van 2,5 meter en ziet 4 keer scherper dan een mens. Arenden kiezen een partner voor het leven. Het nest is een enorm bouwwerk, ooit is er een nest gevonden van 6 meter hoog en 3 meter breed, met een gewicht van 3.000 kilo.
Alle verschillende soorten zeearenden hebben een witte staart. De Amerikaanse zeearend is één van de weinige vogelsoorten met wenkbrauwen. Dit komt door een stuk bot dat als een soort afdakje boven het oog uitsteekt. Door deze wenkbrauwen lijkt het alsof ze heel streng kijken.
De zeearend is sinds 1782 het nationale symbool van de Verenigde Staten en staat afgebeeld op het Great Seal of the United States. Dat is het zegel dat gebruikt wordt voor documenten van de federale overheid van de Verenigde Staten.
In Nederland is de zeearend in de winter een vaste gast in het Lauwersmeer en de Oostvaardersplassen. Sinds 2006 broedt de vogel ook weer in Nederland.
Qui vive - niets ontgaat me
Qui vive-niets ontgaat me is een bronzen haas van 53 cm hoog.
De naam Qui vive is ontleend aan Franse schildwachten, die dit riepen als zij meenden onraad te bespeuren.
Een haas is ook steeds op zijn hoede. De grote oren zorgen voor een uitstekend gehoor. Een haas kan zijn oren 190 graden naar buiten draaien. Ze kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen en zo van iedere richting geluid opvangen. Naast het scherpe gehoor heeft de haas ook een sterk ontwikkelde reukzin om vijanden te kunnen waarnemen en de geur van bronstige vrouwtjes op te pikken.
De zijwaarts geplaatste ogen zorgen voor een blikveld van 360 graden. Voor en achter hem is er dus overlap zodat de haas zijn hoofd niet hoeft te bewegen om zijn omgeving te kunnen zien.
het roodborstje staat symbool voor hoop
Het is tijd om U mijn nieuwe werk te tonen. De eerste in de serie is een roodborstje en heet Petit ami-kleine vriend.
De patine op de borst van de vogel haalt de specifieke kenmerken waaraan hij zijn naam dankt duidelijk naar boven. Het bronzen beeldje is 11 cm hoog en staat op een hardstenen sokkel van 15 cm hoog.
In een Zweeds sprookje wordt verteld hoe de roodborst aan zijn naam komt. Bij de Schepping werd tegen het vogeltje gezegd dat hij zijn naam goed moest onthouden: roodborst. Helaas toen de roodborst in het water naar zijn weerspiegeling keek ontdekte hij geen rode borst. Misschien vergeten in de haast dacht het vogeltje. Dat was niet het geval, hij moest blijven wachten en de rode borst verdienen en dan pas zou hij roodborstje zijn.
Jaren gingen voorbij, totdat de Zoon van de Schepper werd gekruisigd. De vogel vloog naar hem toe en trok met zijn snavel de doorn uit, die in het voorhoofd van de gekruisigde was gedrongen. En terwijl hij dit deed, viel een druppel bloed van de gekruisigde op de borst van de vogel. De druppel breidde zich snel uit en kleurde al zijn tere borstveertjes.
Zodra de vogel in zijn nest terugkwam, riepen zijn jongen hem toe: "Uw borst is rood, uw veren zijn roder dan rozen!" - "Dat is alleen maar een druppel bloed, die verdwijnt zodra ik me baad." Maar hoe het vogeltje ook baadde, de rode kleur week niet meer van zijn borst.
werk in opdracht
Onlangs is mijn meest recente beeld gereed gekomen, gemaakt in opdracht van een particuliere klant. Het betreft een manshoge bronzen pauw, waarbij de staart doorloopt over de buxushaag. Het bronzen beeld komt in de mooie parkachtige tuin van de klant enorm goed tot zijn recht. Het beeld laat zich van alle kanten goed zien, maar is niet overheersend aanwezig. Een betere plek voor je werk kun je als kunstenaar niet wensen.
togetherness-verbondenheid
Togetherness-verbondenheid is een van de nieuwe bronzen beelden van Jeanette Jansen. Het is een kudde van zes Drentse Heideschapen, het enige gehoornde Nederlandse schapenras. De rammen hebben spriraalhoorns, de ooien hebben stikken.
Togetherness-verbondenheid wordt uitgebracht in een oplage van acht stuks. De maten zijn lxbxb 30 x 30 x 22 cm. inclusief de sokkel.
opening cultuurhuis in Veenendaal
Op 9 oktober 2010 was het zover: het nieuwe cultuurhuis in Brouwerspoort werd officieel geopend. Met dit startsein openen niet alleen de nieuwe bewoners (Bibliotheek Veenendaal, Kunstuitleen Veenendaal, Viseum Veenendaal en Historische Vereniging Oud Veenendaal) hun deuren, maar ook het Kees Stipplein is nu echt in bedrijf.
Ter gelegenheid van deze feestelijke gebeurtenis heeft de Veenendaalse kunstenares Jeanette Jansen in opdracht van Burgemeester en Wethouders Veenendaal een bronzen beeld gemaakt. Het is een kudde van vijftien schapen.
Het bronzen beeld heet "All together" en staat in de binnentuin van De Cultuurfabriek naast de oude fabriekspijp van de voormalige Hollandia Wol. Het beeld geeft een knipoog naar het industriele verleden van Veenendaal.